Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland, Västernorrlands län. Det ligger i både Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun. Sedan den senaste istiden har området höjt sig 800 meter, och landskapet består nu av höga berg med branta klippor som kontrasterar skarpt mot Östersjökusten, Ångermanälven och lågt liggande markområden.
Förr i tiden kallades området för Ångermanlands brantkust; det var först på 1970-talet som namnet Höga kusten slog igenom. År 2000 togs Höga kusten upp UNESCO:s världsarvslista. Sex år senare utvidgades detta världsarv till att inkludera även Kvarken, det vill säga havsområdet söder om Bottenviken där Östersjön är som smalast mellan det svenska och finska fastlandet.
Högakustenbron
En av symbolerna för Höga kusten är Högakustenbron, en 1 867 meter lång hängbro över Ångermanälven. Brons fria spann är 1 210 meter, vilket gör den till den tredje längsta i hela Skandinavien – bara Storabältbron i Danmark och Hardangerbron i Norge har länge fritt spann.
Högakustenbron (även kallad Vedabron) öppnades år 1997 och var fram till Öresundsbrons tillkomst Sveriges högsta byggnadsverk om man inte räknar TV-master. Högakustenbrons pyloner är 182 meter höga och brons segelfria höjd är 40 meter.
Högakustenbron går mellan Kramfors och Härnösand, nära Ångermanälvens mynning vid Östersjökusten. Innan bron byggdes gick E4:n över Sandöbron, som inte är godkänd för tunga fordon (BK1). Tunga fordon tvingades därför istället ta vägen via Bollstabruk, en omväg på 38 kilometer. Tillkomsten av Högakustenbron kortade dessutom E4:n med 8 km, så även den icke-tunga trafiken fick kortare väg tack vare bron. E4:n över Högakustenbron är en fyrfältsväg med två fält i varje riktning.
Vandra Högakustenleden
Högakustenleden är en 127 kilometer lång vandringsled i Högakustenområdet. Den går från Varvsberget i Örnsköldsvik till Hornöberget vid Ångermanälvens mynning. Högakustenleden är indelad i 13 etapper, med minst en övernattningsmöjlighet (under tak) per etapp, såsom hotell, vandrarhem eller stuga. Olika etapper är olika svåra, så det finns något för de flesta. Alla etapper är tillgängliga var för sig, så man kan välja att bara gå en enskild etapp om man vill.
Högakustenleden går genom flera olika naturtyper och sträcker sig även genom byar och samhällen. Här finns allt från sandstränder och skogssjöar till höga berg och urskog. För den som är intresserad av att göra små avvikelser från leden finns ännu mer att upptäcka, inklusive många intressanta små matserveringar med lokalproducerade läckerheter.
Om det är ”vildmark” du är ute efter är etapperna som involverar Skuleberget och Skuleskogens nationalmark utmärkta val. Norr om Skuleberget och Skuleskogen är det vanligare att Högakustenleden utgörs av vägar snarare än stigar, och det finns fler samhällen.
Det underlag man går på varierar mellan de olika etapperna, och även inom en och samma etapp. Det rör sig bland annat om skogsstigar, små grusvägar och gamla landsvägar. Vad gäller övernattningsmöjligheterna så varierar de också, från tältplats och fäbodstuga till vandrarhem, B&B och hotell. Billigast är att ta med sig eget tält och/eller bo i de enkla stugor, kojor och vindskydd som finns tillgängliga längs leden. Tänk dock på att det aldrig finns någon garanti för att det finns viloplats för dig när du kommer fram (såvida du inte har eget tält).
Högakustenledens 13 etapper
- Etapp 1: Hornöberget – Lövvik
Den här etappen startar vid det norra fästet för Högakustenbron och går till Lövvik, en sträcka på 9,8 km. Det är en krävande etapp. Du vandrar längs den gamla kustlandsvägen från Hornöberget till Nyadal, och sedan via Lövviksbron förbi Svartnorasundet och fram till Svartnoranäset och Kulberget. Man har vacker utsikt över Norafjärden under den här delen av vandringsleden. I Lövvik finns ett servicehus (vid Sjöbovikens Gästhamn) där vandrare kan fylla på sitt dricksvatten. På sommaren är dessutom ett café och en liten matbutik öppna i Lövvik.
- Etapp 2: Lövvik – Fjärdbotten
Den här etappen startar vid Lövvik och slutar vid Fjärdbotten, och är därmed 9,6 km lång. Svårigheten är av normalgraden. Du börjar din vandring i riktning på Halsviken, och går sedan längs Grönviksfjärden. Målet är Fjärdbottens fäbodvallar vid Häggnäsets udde, där det finns timmerstugor som går att övernatta i.
Tips! Om du lämnar leden precis i början kan du göra en liten avstickare (cirka 800 meter) till Valkallens topp, där man har fantastisk utsikt och där det en gång i tiden stod en vårdkase som man tände för att varna om fara. På Valkallens topp befinner man sig 420 meter över havet.
- Etapp 3: Fjärdbotten – Gavik
Den här etappen går från Fjärdbotten till Gavik, en sträcka på 12,8 km. Etappen är krävande. Du kommer bland annat att passera Nipstugan och Lidenipan, där du har fantastisk utsikt över landskapet.
Den som vill kan göra en avstickare under denna etapp kan ta sig till Hörsångs havsbad som ligger längst in i Grönviksfjärden och lockar med långgrund sandstrand. Där finns också en campingplats med liten livsmedelsbutik.
- Etapp 4: Gavik – Lappudden
Den här etappen är lätt, så om man inte är så van vid att vandra och vill prova på en etapp av Högakustenleden är Etapp 4 ett bra val. Totalsträckan är 11,6 km. (Vill man ha en lätt etapp som är kortare än så kan vi tipsa om Näske – Köpmanholmen.)
Du vandrar mot Svartviken och vidare mot Ryd. Rydtjärnen har gott om öring, men man behöver ha fiskekort för Mädans Fiskevårdsområde för att få fiska. Fortsätt sedan norrut mot Dyänget. Här kan man göra en avstickare (cirka 700 meter) till sydväxtberget Rödklitten för att njuta av utsikten och besöka den gamla fornborgen från järnåldern. Avstickaren är dock tämligen krävande.
Målet för Etapp 4 är Lappudden, en gammal samisk boplats vid Vågnäsfjärden.
- Etapp 5: Lappudden – Ullånger
Den här etappen går hela vägen från Lappudden till Ullånger, och är med sina 15 km den längsta enskilda etappen i Högakustenleden. Den är inte bara lång utan också krävande, men belönar vandraren med häpnadsväckande vyer av höga berg och djupa dalar. Etappen innehåller bland annat Nordingrå (där det finns en matbutik) och Körningsberget.
Målet är Ullånger, ett samhälle med livsmedelsbutik, fikaställen, flera restauranger, vandrarhem och hotell, så det finns möjlighet att vila upp sig och fylla på med ny energi. Det finns också en hälsocentral och bra bussförbindelser.
- Etapp 6: Ullånger – Skoved
Den här etappen lockar bland annat med Mäjasjöns fäbodar, gamla fäbodar som flyttats dit och restaurerats. Sträckan mellan Ullånger och Skoved är 10,5 km och svårighetsgraden är normal.
Du vandrar från Ullånger Centrum nordost uppför Gårdberget, och är snart framme vid Mäjasjöns fäbodar. Mäjasjön är för övrigt en populär fiskesjö. Vandringen går vidare nedåt till Mäja och sedan följer du den gamla kustlandsvägen mot Docksta. Byn Knäppa har en utsiktsplats där man kan se Ullångersfjärden. I Skoved finns en campingplats med restaurang.
- Etapp 7: Skoved – Skuleberget
Det här är en kort etapp på bara 6,8 km. Vandringen går från Skoved till naturreservatet Skuleberget, och man passerar genom samhället Docksta på vägen där det finns en livsmedelsbutik. (Tips! Om du är sugen på skärgårdsliv kan du hoppa ombord på den båt som går från Docksta hamn till Ulvön.) Strax innan Docksta ligger Vibyggerå gamla kyrka, en kyrka vars historia sträcker sig tillbaka till 1300-talet.
Efter Docksta når du fram till foten av det berömda Skuleberget. Du kan välja mellan att vandra till toppen, klättra eller ta linbanan. I grottan på Skuleberget ska det enligt sägnerna ha bott rövare. Nu för tiden finns istället den barnvänliga Rövargrottan på Skuleberget med aktiviteter för de små.
När du är nere vid Skulebergets östra fot kan du besöka Naturum för att få veta mer om berget och Höga Kusten.
- Etapp 8: Skuleberget – Käl
Denna etapp är normalsvår och 9,2 km lång. Om man vill kan man göra en avstickare till fäbodvallen Bergsbodarna som ligger cirka 5 km norr om Skuleberget. En annan populär avstickare är den till Dalsjöfallet (cirka 2 km från leden), ett vattenfall med 5 meters fallhöjd. Bästa tiden att se fallet är förstås när vårfloden gör det extra mäktigt.
Målet för den här etappen är Käl, som ligger i den södra änden av Skuleskogens Nationalpark.
- Etapp 9: Käl – Näske
Denna etapp är visserligen bara 8,6 km lång, men det är en krävande etapp som går genom Skuleskogens nationalpark. Inne i nationalparken finns ett system uppmärkta leder (totalt 28 km led!) så det finns gott om utrymme för avstickare för den som så önskar.
Precis i början av etappen kommer du till Kälaviken, där man kan ta ett dopp vid en långgrunda sandstranden. Sedan fortsätter vandringen mot Slåttdalsberget. Ett populärt besöksmål här är Slåttdalsskrevan, en 7 meter bred skreva som klyver Slåttberget i två delar. Slåttdalsskrevan är ungefär 200 meter lång och cirka 30-40 meter djup. Skrevans närapå lodräta väggar består av röd nordingrågranit.
- Etapp 10: Näske – Köpmanholmen
Detta är en förhållandevis kort etapp (6 km) som också är lätt att vandra. Leden följer den allmänna vägen till det gamla brukssamhället Köpmanholmen, där det bland annat finns en livsmedelsbutik. I Köpmanholmen är det många som tar paus från vandrandet och hoppar på någon av båtarna till Trysunda eller Ulvön för att uppleva skärgårdsliv. På Ulvön ligger den berömda surströmmingsfabriken.
- Etapp 11: Köpmanholmen – Sandlågan
Den här etappen är betydligt mer krävande än den föregående, och cirka 6 km av totalt 12,7 km går på skogsstigar genom Balesuddens naturreservat. Den som vill göra en avstickare på cirka 2 km kan njuta av utsikten uppe på Balesberget (ta stigen som går förbi den kristallklara Baletjärnen).
- Etapp 12: Sandlågan – Svedje
Det här är en normalsvår etapp, där man vandrar på grusvägar och skogsstigar tills man når Svedje som ligger i utkanten av staden Örnsköldsvik. Etapp 12 är 11,6 km lång. För den som vill göra en avstickare är vårt tips Nyängets havsbad, som lockar med långgrund strand, plus bekvämligheter i form av toalett, matservering och kiosk.
- Etapp 13: Svedje – Örnsköldsvik
Den sista biten från Svedje till Örnsköldsvik är bara 4 km och inte svår att vandra. Man går över Moälven och kommer till det lilla samhållet Hörnett, där hockeylaget MODO:s gamla hemmaarena Kempehallen ligger. Sedan är det dags att lämna bebyggelsen bakom sig och börja röra sig uppåt genom Hörnsjöns naturreservat. Trots att det är så nära till staden finns det lodjur här. När du har nått Varvsbergets topp, 149 meter över havet, kan du se hela Örnsköldsvik breda ut sig. Trappor finns tillgängliga så att man enkelt kommer ned till centrum av staden. Där finns förstås gott om livsmedelsbutiker, restauranger, apotek, med mera.