Hallstabacken

halstabergetHallstabacken är en skidanläggning belägen fem minuter från centrala Sollefteå. Det finns en lift som tar dig till toppen av berget, och därifrån har du flera olika alternativ att välja mellan. Här är de tre populäraste:

  • Familjebacken är en förhållandevis lätt backe att åka i. Den sträcker sig från bergstoppen till Hotell Hallstaberget.
  • Stora backen är 1500 meter lång och har en fallhöjd på 305 meter. Den passar skidåkare som gillar hårda carvingsvängar.
  • Störtloppsbacken – för dig som vill att det ska gå riktigt fort. Rekommenderas endast för erfarna utförsåkare.

Hallstabackens skidanläggning har också en liten barnbacke. Denna har en egen (långsamtgående) knapplift. Barnbacken ligger precis intill värmestugan och grillplatsen.

Varje säsong byggs en snöpark med röda och svarta hopp upp i anslutning till Hallstabackens skidanläggning.

Hallstabergets skidanläggning

HallstabackenHallstabergets skidanläggning (Hallstaski.se) ligger också på Hallstaberget och består av 50 km preparerade spår (27 km med belysning), varav 40 km är preparerade för fri stil. Det finns också en skidskytteanläggning här med 27 belysta banor.

Åkning med hund är tillåtet på måndagskvällar och onsdagskvällar. Åkning med hund är dessutom alltid tillåtet i spåren i Västra Spannsjö området och Kälen (Sopstationen) mot Storskällmyren.

Friluftsgården har dusch, toaletter, bastu, omklädningsrum och värmestuga.

Naturreservatet Gideåbergsmyrarna – för den som är intresserad av orkidéer

Naturreservatet Gideåbegsmyrarna är ett riktigt mecka för den som vill se vackra svenska vildväxande orkidéer. I slutet av maj kan man till exempel se nornan (Calypso bulbosa) här, och några veckor senare är det dags för den imponerande guckuskon (Cypripedium calceolus) att blomma.

Gideåbergsmyrarna vilar på kalkrik jämtlandsmorän, en blandning av stenar, grus, sand och ännu finkorningare material, som inlandsisen flyttade från Jämtland till Gideåbergsmyrarna för över 10 000 år sedan.

Gideåbergsmyrarna blev naturreservat år 1968. Mer information om Gideåbergsmyrarna, samt om alla andra naturreservat i Västernorrland, hittar du hos Länsstyrelsen Västernorrland – Skyddad natur.

Gravhögarna i Björkå och Holm

Björkå gravfält är med sina 50 bevarade gravhögar det största forntida gravfältet i Ångermanland, och ligger mycket nära Ångermanälven. De äldsta gravhögarna är från folkvandringstiden medan den yngsta skapades under vikingatiden. Den största gravhögen är 15 meter i diameter och 2,5 meter hög. I Björkå gravfält har man bland annat funnit skelettet av ett sexårigt barn som begravts tillsammans med en björntand, blåmusselskal och en rund sten.

Gravfältet i Holm har 18 gravhögar och två stensättningar, och ligger ungefär en kilometer österut och nedströms från Björkå. Det går att promenera från Björkå gravfält till Holm via en liten stig. Jämfört med Björkå är gravarna i Holm i allmänhet både äldre och större, med dyrbarare gravgåvor, inklusive bärnsten, keramik och en glasskål. Glasskålen tros vara tillverkad i Rhendalen i Tyskland.

Sollefteå Museum

Sollefteå MuseumSollefteå Museum, som ligger på Storgatan 59 inne i centrala Sollefteå stad, är ett lokalhistoriskt museum för Sollefteå kommun. Sollefteå museum förvaltar även kommunens konstsamling. I museet finns både permanenta och temporära utställningar. På hemsidan Solleftea.se/museum finns mer information om vilka utställningar som finns tillgängliga just nu.

De permanenta utställningarna på Sollefteå Museum utgår i från fyra grundteman: forntiden, skogen, älven och försvaret.

I museibutiken kan man köpa lokalt hantverk, smycken, böcker, med mera.

Klockhuset i Skadom

Torbjörn Holmer har samlat på klockor i över ett halvsekel, och hans samling finns nu att beskåda i Klockhuset i Skadom. Här finns över 700 klockor från fyra olika sekler. Samlingen inkluderar både golvur, väggur, bordsur och väckarklockor, och utanför Klockhuset finns flera solur.

Sommartid är Klockhuset öppet 12:00 – 17:00 alla dagar utom måndag. Entréavgift 50 kr per person. Resten av åren kan man besöka Klockhuset efter överenskommelse med makarna Holmer, telefon 0612 – 602 45.

Mer information hittar du hos Skadom.se.

Bäversafari

bäverBävern är Ångermanlands landskapsdjur, och den som vill få hjälp med att hitta dessa fascinerande små varelser i det vilda kan kontakta Ammi Naturligtvis (070-2042084) för en guidad bäversafari med kunnig guide. Guiden visar och berättar om bävrarnas bon, dammar, betesplatser, med mera. Att man får se en bäver är förstås inte något som kan garanteras, men Ångermanland är ett bäverrikt landskap så sannolikheten är hög om man har en erfaren guide med sig.

Gudinneutställningen i Näsåker

”Efter tusen år av tystnad” är en utställning som lyfter fram den gudinnedyrkan som existerade innan religioner som Judendom, Kristendom och Islam blev dominerande. Efter tusen år av tystnad består av tretton altare som visar gudinnor från Norden och östra Medelhavsområdet. Utställningen skapades av Birgitta Onsell och sattes ursprungligen upp på Historiska museet i Stockholm den 8 mars 1998.

Efter tiden i Stockholm reste Efter tusen år av tystnad som vandringsutställning till Sundsvall, Örnsköldsvik, Falkenberg, Skövde, Örebro och Hässleholm. Efter att ha visats i Hässleholm 2003 packades utställningen ned och hamnade i ett bönehus i Nordingrå. Tre år senare fick föreningen Tealogerna ihop tillräckligt med pengar från EU, Ungdomsstyrelsen och Länsstyrelsen i Västernorrlands län för att sätta upp utställningen i Urhuset i Näsåker under Sundsvalls Museums ledning. Där går den nu att beskåda.

Hällristningsområdet vid Nämforsen

Nämforsens hällristningsområde vid Ångermanälven är en av de största hällristningsplatserna i hela Nordeuropa. Här finns cirka 2 300 hällristningar, varav de äldsta ristades för över 6 000 år sedan. En stor del av hällristningarna är älgar – älgen var förmodligen ett mycket viktigt bytesdjur för de människor som levde här då dessa hällristningar gjordes.

Vid Nämforsen ligger ett hällristningsmuseum där man kan få mer information om hällristningarna. http://www.namforsen.com

Brandmuseet i Näsåker

Brandmuseet i Näsåker drivs av Näsåkers brandmannaklubb och innehåller bland annat tre olika brandbilar: en T-Ford 1914, en Dodge 1965 och en Chevrolet 1960.

Brandmuseet uppfördes efter att Näsåkers brandmannaklubb köpt tillbaka en gammal brandbil (som köptes till Näsåker ny år 1960) och renoverat den. Själva museibyggnaden är en loge som ursprungligen stod i Resele.

Sedan mitten av 1990-talet äger Näsåkers brandmannaklubb även det gamla brandtornet på Näfernäsan. Brandtornet står på länets högsta berg och härifrån har man en fantastiskt utsikt över omgivningarna.

Textilarkivet Västernorrland

I Sollefteå ligger Textilarkivet i Västernorrland, där länets textila kulturhistoria finns representerad av folkdräkter, broderier, mönster, skisser, med mera. Utställningen ”Tusen trådar. Tusen år” visar kyrklig textil, täcken och kläder för vardag och fest. Två gånger i månaden arrangeras textilcafé med olika teman. Mer information hittar du hos Textilarkivet.se.

Guidad tur på Box Whisky Destilleri

Box Whisky DestilleriBox Whisky Destilleri i Bjärtrå är världens nordligaste whiskydestilleri. Destilleriet, som har varit igång sedan år 2010, ligger i en mycket naturskön miljö där Ångermanälven övergår till havsvik. Under juni och juli ordnas guidade visningar här. En guidad tur på Box Whisky Destilleri inkluderar en visning av både destilleriet, tapphuset och lagerhuset. Den 27 juni hålls en årlig whiskyfestival på Box Whisky Destilleri.

Aquarena

Aquarena är ett nyöppnat badhus i Sollefteå (Hågesta), som bland annat lockar med en 74 meter hög vattenrutschkana. Här finns både stor bassäng och bubbelpool, samt en särskilt barnpool med rutschkana för små barn. Aquarena har också ett gym med maskiner och fria vikter.

Badhuset är tillgänglighetsanpassat, vilket bland annat innebär att det finns hiss upp till den höga rutschkanan.

Information om öppettider, priser, med mera hittar du på http://www.aquarena.nu.

Nipstadsfisket

Nipstadsfisket erbjuder fiske av lax och havsöring i Ångermanälven, mitt inne i Sollefteå, nedströms från Sollefteå kraftverk. Här kan man bland annat ägna sig åt nattligt spinnflugefiske. Laxfisket brukar vara som bäst i juli.

Mer information om fiske i Sollefteå hittar du hos Sollefteå Fiskevårdsområde. De har inte bara info om Nipstadsfisket utan även om andra fiskemöjligheter i regionen, såsom det nedre älvfisket och sjöfiske.

Flottfärd på Ångermanälven

Om man vill uppleva Ångermanälven och njuta av de vackra omgivningarna kan man åka flotte med Westin Adventure mellan Forsmo-Granvåg eller Forsmo-Sollefteå. Flotturen kan kombineras med picknick, bastuflotte, vildmarkskåta, yxkastning, trekamp, med mera.

Granvågs Islandshästar

Granvågs Islandshästar bor i Västgranvåg, cirka 6 km utanför Sollefteå stad. Här kan man boka både turer, kurser och ridlektioner, för både barn och vuxna. En tur med islandshästar är en fantastisk möjlighet för den som vill utforska den vackra naturen i området. Man behöver inte ha någon tidigare ridvana för att följa med på tur.

Praktisera som djurskötare i Junsele Djurpark

Junsele DjurparkFör dig som vill få någonting extra ut av ditt besök i Junsele Djurpark finns möjlighet att boka ett upplevelsepaket där du får prova på att vara djurskötare. I Junsele Djurpark bor cirka 25 olika djurarter. Mest berömda är de vita tigrarna som föddes under hösten 2010. Om man vill se något mer lokalt finns ett visningshus med älgar. För barn finns barnens zoo, gungdjur, minitrafikland med minibilar, samt ett litet tivoli. I barnens zoo får man klappa djuren.

Hantverkshuset i Ramsele

Om du är intresserad av lokalproducerat hantverk är Hantverkshuset på Rafnasils kulturområde (nära Ramsele Hembygdsgård) en rekommenderad destination. Här hittar du bland annat smide, lapptäcken, vävda textilier, stickat, tenntrådsbroderi, träslöjd och keramik. Det finns också gott ätbara lokalproducerade produkter, såsom sylt och svamp. På sommaren hålls vanligen konstutställningar i Hantverkshuset i Ramsele.

Meåfors Getgård i Ramsele

Meåfors Getgård i Ramsele har 50 mjölkgetter och säljer getost och mese från det egna gårdsmejeriet. I mejeributiken kan man också köpa produkter från grannskapet, såsom tunnbröd, honung och nötkött (från naturbetande kossor).

Vandra Nipstigen i Ramsele

Nipstigen är en 4 kilometer lång vandringsled i Ramseletrakten. Den utgår från Turistgården och går sedan över till södra sidan, uppför backen och till höger in på gamla landsvägen tills man är tillbaka vid Turistgården igen. Stigen är utmärkt med orangea markeringar. I vissa vägskäl kan man välja mellan enkel stig och lite mer krävande stig.

Vandra Ådalsleden från Kullberg till Ed

ÅdalsledenÅdalsleden startar i Kullberg (norr om Junsele) och går hela vägen till Nipleden vid Ed (utanför Sollefteå stad). Detta är en sträcka på cirka 10 mil, och leden är indelad i fem dagsetapper. Ådalsleden är märkt med skyltar och gula prickar. Under vandringen passerar man bland annat kulturreservat, hällristningar och kraftstationer.

Ådalsleden är en lätt vandringsled som inte kräver särskilt mycket av vandraren rent konditionsmässigt, däremot finns risk för att bli blöt om fötterna om det har regnat mycket nyligen. Spänger är dock utlagda över de blötaste partierna.

Pilgrimsvandring i Ådalen

När vikingakungen Olof II Haraldsson år 1030 var på väg tillbaka till Norge efter sin tid i Gårdarike (Ryssland) färdades han genom Ångermanland. Väl tillbaka i Norge dröjde det inte länge innan han dödades i slaget vid Stiklestad, och redan år 1031 helgonförklarades han i Nidaros (Trondheim) där han också är begravd. En kult av Sankt Olof etablerades och spred sig snabbt över Norden. Pilgrimer började vallfärda till Nidaros, och många av dem tog vägen genom Ångermanland. Bruket med pilgrimsvandringar till Nidaros bibehölls under hela medeltiden, och försvann egentligen inte förrän katolicismen byttes ut mot protestantismen i Norden. Exempel på personer som sägs ha vandrat genom Ångermanland för att nå Nidaros är Magnus Ladulås, Heliga Birgitta och Drottning Blanka.

Man behöver ju inte gå hela vägen till Nidaros för att göra en pilgrimsvandring, utan idag är det vanligt att människor vandrar kortare bitar. I Ångermanland kan man till exempel gå pilgrimsleden Gålsjö – Boteå eller pilgrimsleden Granjöleden. Givetvis är de öppna för alla oavsett trosuppfattning.

Pilgrimsleden Gålsjö – Boteå är drygt 10 kilometer lång och har Boteå kyrka som mål. Den är märkt med symbolen för pilgrimsleder i Sverige, det vill säga en symbol som kombinerar valknuten och Olofskorset. Informationstavlor finns i både Gålsjö (Gamla kapellplatsen) och Boteå (kyrkan). Om man startar i Gålsjö sker vandringen nedåt.

Gransjöleden är 8,7 kilometer lång och går mellan Helgums hembygdsgård och Långsele kyrka. I början av leden finns ett avsnitt som är ganska brant. Hela leden är utmärkt med symbolen för pilgrimsleder i Sverige

Mer information hittar du hos http://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/pilgrim.